فهرست مطالب

تاریخ فلسفه - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، زمستان 1393)

فصلنامه تاریخ فلسفه
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 5
  • فرشته ابوالحسنی نیارکی صفحه 9
    بررسی انتقادی نوشته های خواجه نصیرالدین طوسی در اخلاق هدف جستار حاضر است. پژوهش از اضلاع نظریه اخلاقی طوسی، مسبوق به آگاهی جامع از آثار وی میباشد، ازاینرو، پیش از هر نوع پژوهشی از اخلاق-نگاری او، تحلیل نقادانه از نوشته های خواجه و ترابط آنها با یکدگر ضرورت دارد؛ شناسایی سهم اخلاق پژوهی در آثار خواجه و آثار مرتبط وی با اخلاق در این راستاست. گزارش تفصیلی از همه آثار خواجه طوسی در زمینه های مختلف، شایسته این جستار نیست؛ با این بیان تنها به کتب، رسائل و مقالات طوسی در اخلاق نگاری اعم از «تک نگاری مستقل در اخلاق» و «مباحث پراکنده اخلاقی در سایر آثار» بسنده میکنیم. همچنین بسبب اهمیت اخلاق نگاری های مدون و مستقل خواجه، به بیان سال نگارش، انگیزه تالیف، جهت-گیری اثر، روش، ساختار، منابع طوسی در آن اثر خاص، وضعیت نشر اثر، جایگاه اثر در تاریخ اخلاق نگاری، ارجاعات، مکتب اخلاقی و فهرست اجمالی با رهیافت تحلیلی تطبیقی از مسائل میپردازیم. بررسی نسبت و پیوستگی آثار اخلاقی خواجه طوسی بویژه سه اثر مهم اخلاق محتشمی، اخلاق ناصری و اوصاف الاشراف از دیگر مباحث این جستار است.
    کلیدواژگان: خواجه طوسی، اخلاق، اخلاق نگاری، تحلیل انتقادی
  • علی محمد ساجدی، هاجر دارایی تبار صفحه 37
    پرسش درباره مفهوم و مصداق «سعادت»، ریشه در نهاد و سرشت آدمی دارد. مقایسه آراء دو اندیشمند صاحب نظر در این زمینه یکی از یونان باستان و دیگری از حکمای اسلامی هم روزگار با ابن سینا، از جهت معرفت نسبت به نوآوری متفکران اسلامی در قبال رهاورد یونانیان در ساحتهای گوناگون فلسفی، حائز کمال اهمیت است.
    این جستار مختصر که به روش تحلیلی تطبیقی صورت پذیرفته پس از تاملاتی چند درباره مبانی فلسفی و اخلاقی هریک، وجوه اشتراک و افتراق آراء ایشان درباره سعادت را کاویده است. ارسطو، گرچه با اهتمام کامل به مولفه های عقل، لذت و دوستی، تئوری فضیلت و سعادت را حول محور «اعتدال» تعریف میکند، لیکن، با توجه نگاه غیرتوحیدی وی به خدا و جهان و عدم توجه او به معاد، قادر نیست که مدل موفقی از مفهوم و مصداق سعادت ارائه کند. برخلاف ابن مسکویه که با جهانبینی توحیدی میکوشد تا همین معانی را برپایه معرفت نفس، عقل و شرع تبیین نماید، سعادت را به دو قسم دنیوی و اخروی تقسیم نموده و مصداق واقعی سعادت را قرب الهی معرفی میکند. همچنین، هردو بر تعریف سعادت به خیر متعالی (خیر اعلی) تاکید میورزند، لیکن، از آنجا که مبانی اندیشه اخلاقی آنها با یکدیگر متفاوت بوده، لوازم اندیشه آنان نیز با یکدیگر متفاوت خواهد شد.
    کلیدواژگان: خواجه نصیرالدین طوسی، اعتدال، فضایل، رذائله ردائت
  • قاسم پورحسن صفحه 63
    یکی از ابداعات فارابی و فلسفه اسلامی، طرح نظریه تمایز وجود از ماهیت است. این دیدگاه تنها در پرتو فهم معنای حقیقت وجود میسر گردید. فیلسوفان اسلامی و بطور خاص فارابی و ابن سینا، بواسطه گسست معرفتی از سنت یونانی، کوشیدند تا وجود را متفاوت از ارسطو فهم نموده و پرسش از هستی را به سوال از چیستی شیء فرو نکاهند. فارابی علاوه بر تمایز منطقی و مفهومی، توانست تمایز وجودی را در فلسفه عرضه و تدوین نماید. ابن سینا آن را چنان بسط داد که برخی معتقدند این نظریه، دستاورد فلسفی ابن سیناست. چگونگی ارتباط وجود و ماهیت پس از مسئله بداهت و اصالت وجود، یکی از مهمترین مباحث فلسفه اسلامی تلقی میشود. فیلسوفان مسلمان در همان آغاز، تحت تاثیر تقسیم وجود به واجب و ممکن، کوشیدند تا تفاوت بنیادین دو قسم را با تبیین نسبت وجود و ماهیت شرح دهند. دو گزاره «إن الواجب ماهیته انیته» و «کل ممکن زوج ترکیبی له ماهیه و وجود»، اساس دو نوع تلقی درباره وجود و تبیین رابطه وجود با ماهیت را شکل داد. نظریه ترکیبی بودن موجودات ماهوی از دو حیث وجود و ماهیت، زائد یا عرضی بودن وجود بر ماهیت و تمایز وجود و ماهیت در موجودات، دیدگاه هایی هستند که در فلسفه اسلامی با فارابی آغاز گردید و بتدریج به مهمترین مباحث در باب وجود تبدیل شد. همچنین بحثی را که فارابی درباره تشخص ماهیات و ملاک تشخص ارائه داد و بعدها همه فیلسوفان اسلامی آن را پذیرفته و مورد تاکید قرار دادند، تحت تاثیر همین موضوع رخ داد. در این نوشتار ابتدا تلاش خواهیم کرد تا فهم صحیحی از نظریه تمایز بکمک تبیین شالوده های اساسی آن بدست دهیم و سپس نتایج معرفتی و فلسفی آن را بیان کرده و اهمیت نظریه را در فلسفه اسلامی مورد توجه قرار دهیم. لازمه چنین تبیینی، بررسی تفصیلی آراء فارابی درباره وجود، معنای وجود و نسبت وجود و ماهیت است.
    کلیدواژگان: فارابی، معنای وجود، نظریه تمایز، سنت یونانی، نتایج معرفتی و فلسفی
  • احد فرامرز قراملکی، عباسعلی منصوری صفحه 91
    در بررسی سیر جریان عقلگرایی در جهان اسلام معمولا به بررسی چالش های جریان عقلگرایی با گروه های ظاهرگرا، متکلمان اشعری و صوفیه پرداخته می شود و کمتر به بررسی و مقایسه جریانهای مدافع عقل با یکدیگر اقبال میگردد.
    در میان جریانهای مدافع عقل، دو سنخ خردورزی خودبنیاد و خردورزی وحی باور جایگاه موثرتری دارند. زیرا در گفتگوی این دو سنخ از خردورزی است که نیازهای متقابل عقل و دین به هم آشکار می شود و گفتگوها از جدلهای صنفی فاصله گرفته و به گفتگوی واقعی نزدیکتر میگردند.
    هدف این نوشتار بررسی مواضع خلاف و وفاق خردورزی ابوحاتم رازی، احمدبن حمدان (ف.322 . ق) و محمد بن زکریای رازی (ف.313 . ق) بعنوان نمایندگان خردورزی خودبنیاد و خردورزی وحی بنیاد در قرن سوم و چهارم هجری است. این دوره اهمیت زیادی در تاریخ تفکر اسلامی دارد، زیرا در این دوره است که گفتمانها و مکاتب فکری شکل میگیرد و نظریه ها و مرزبندی ها ظهور و نمود می یابد.
    فروکاستن اختلاف عقلگرایی ابوحاتم و محمدبن زکریای رازی به اعتقاد یا عدم اعتقاد ایشان به ضرورت نبوت، یک مقایسه بسیار سطحی است که مولفه ها و ماهیت عقلگرایی ایشان را بیان نمیکند. نوشتار حاضر در پی این است که ریشه های دورتر و اصلی این اختلاف را واکاوی نماید و تصویری از روش عقلگرایی و نظام معرفتی هریک ارائه دهد.
    کلیدواژگان: ابوحاتم رازی، محمدبن زکریای رازی، عقلگرایی، عقلگرایی خودبنیاد، عقلگرایی وحی باور، سعادت، نظر و عمل، فلسفه
  • داریوش درویشی صفحه 111
    فلسفه آلمانی در آغاز دوران نو، نگاه خود را بیش از تمام دیگر سنتهای فلسفی، بسمت یونانیان گرداند و نخستین بنیادها و جانمایه های خود را از فلسفه یونانی به وام گرفت؛ این سنت یونانی گرایی در فلسفه آلمانی، از سویی ژرفای تازه یی به این آموزه ها بخشید و از سوی دیگر، به پاره یی بدفهمی ها درباره فلسفه یونان انجامید. نوشتار حاضر، میکوشد یکی از پرآوازه ترین اینگونه بدفهمی ها را صورتبندی نماید. این بدفهمی، به بنیاد آموزه های هراکلیتوس بازمیگردد؛ فیلسوفان کهنی همچون افلاطون و ارسطو که کتاب هراکلیتوس را در دست داشتند، آموزه جنبش را بنیاد آموزه های هراکلیتوس میدانستند. این در حالی بود که هگل، در اوج فلسفه نوین آلمانی، کوشید فلسفه خود را با آموزه های هراکلیتوس هماهنگ سازد، اما از آنجا که این کار شدنی نبود، آموزه های هراکلیتوس را با مبانی فلسفه خویش همساز نمود. برای نمونه، وی بنیاد فلسفه هراکلیتوس را، نه آموزه «جنبش»، بلکه آموزه «یگانگی همیستاران [= اضداد]» پنداشت. این خوانش هگل، بزودی از سوی برخی پژوهشگران فلسفه یونان پذیرفته شد و نوشتار حاضر میکوشد نشان دهد که بازگشتن به خوانش کهن از بنیاد فلسفه هراکلیتوس، بسیار شایسته تر از پذیرفتن خوانش هگلی از چیستی این بنیاد است.
    کلیدواژگان: هگل، هراکلیتوس، جنبش، وحدت اضداد، هستی، نیستی، لوگوس، آتش
  • محمودرضا مرادیان، علی نوری خاتونبانی صفحه 137
    هدف اصلی نوشتار حاضر، مقایسه نظریات منطقی زبانشناختی فارابی با اصول و نظریات زبانشناسی معاصر است. بدین منظور، ابتدا ضمن مروری بر نحوه پیدایش زبانشناسی و استقلال آن از علوم دیگر، به معرفی رایجترین حوزه ها و نظریات زبانشناسی معاصر و سپس به مقایسه و تطبیق نسبی نظریات منطقی زبانشناختی فارابی با حوزه ها، مفاهیم و نظریات یادشده میپردازیم. ده قرن پیش از این، فارابی علم زبان را در میان علوم زمانه خویش مطرح کرد و حوزه ها، اصول و نظریات خاصی برای آن معرفی نمود که از جهات بسیاری هم پوشانی اعجاب انگیزی با نظریات زبانشناسی معاصر دارند. او همچنین در علم قوانین الفاظ مفرد که سومین بخش از بخشهای هفتگانه علم زبان از نظر اوست به بررسی حروف، اصوات و واژگان به صورتی که در آواشناسی و مورفولوژی امروز آمده است، پرداخته و در علم قوانین الفاظ مرکب (چهارمین بخش علم زبان) نیز به بررسی نحوی جملات و عناصر موجود در آنها میپردازد. نظریات وی در این زمینه، انطباق عجیبی با دستور گروه ساختی چامسکی دارد. فارابی با ایجاد تمایز میان علم نحو و علم منطق، بین آنها نسبتی برقرار نمود که میتوانست برای فلاسفه، منطقیون و نحویان بعد از خود درخصوص نظریات زبانشناسی معاصر همچون دستور جهانی و اصول و پارامترهای آن، نظریه اسباب فراگیری زبان و فطری بودن آن و توسعه نظریه روساخت زیرساخت زبان راهگشا باشد. نظریات او درباره علم نحو و علم منطق و نسبت آن دو نیز بشدت مبتکرانه و راهگشاست و میتوان رگه های روشنی از برخی نظریات نوین، مانند مفهوم روساخت آوایی و زیرساخت معنایی جملات و نظریه فطری بودن زبان را در آنها یافت. در نوشتار حاضر به شرح این نظریات و نسبت آنها با نظریات نوین زبانشناسی خواهیم پرداخت تا بتوانیم بر گوشه یی از نبوغ، وسعت نظر، دقت علمی و همت بلند این دانشمند، فیلسوف و زبانشناس ایرانی و اسلامی به روش علمی کورسویی افکنیم.
    کلیدواژگان: فارابی، نظریات منطقی، زبانشناختی، زبانشناسی معاصر
  • سعید شاپوری صفحه 159
    تفکر پیشاسقراطی یونان باستان با فلاسفه ملطی و جستجوی آنها برای منشا و آرخه عالم، آغاز میشود. هراکلیتوس با بیان اینکه طبیعت دوست دارد خود را پنهان کند، نخستین اندیشمندی است که در پی دانستن حقیقت بود و پارمنیدس نیز یکی از مهمترین متفکرانی است که بدنبال فهم حقیقت، با نشان دادن راه های گمان و حقیقت در شعر تعلیمیش، طریق رسیدن به حقیقت را بازگو نمود. در ادامه تفکر پیشاسقراطیان، آناکساگوراس مادی مسلک، چیزی بر این فهم اضافه نکرد، اما اشاره میکند که بر اثر ناتوانی حواس، انسان قادر به تشخیص حقیقت نمیباشد، اتمیستها (اتمیان) هم مطلبی بیش از اینکه حقیقت در گردابی پنهان است و از حقیقت چیزی نمیدانیم، بر مطالب قبل نیفزودند. حاصل این تفکرات درنهایت به یک نقطه مشترک میرسد که فهم از حقیقت همواره با کلماتی مانند فوزیس، پوشیدگی و ناپوشیدگی، ارتباط تنگاتنگی داشته است.
    کلیدواژگان: فلسفه، حقیقت، پیشاسقراطیان، پوشیدگی، ناپوشیدگی
|
  • Fereshteh Abolhassani Niaraki Page 9
    This paper presents a critical-comparative analysis of Tusi’s writings on ethics. Research on various dimensions of his ethical theory requires a comprehensive knowledge of his works. Therefore, prior to any study of his works on ethics, it is necessary to critically analyze them and compare them with each other. Moreover, it is also a must to identify Tusi’s contribution to research on ethics among his written works. It is not possible to provide an extensive report of all of his works in various fields in this paper; therefore, the writer has contented herself with referring to those books, treatises, and articles that he exclusively wrote on ethics including some scattered discussions of this field. Moreover, because of the importance of Tusi’s independent works on ethics, the writer has also referred to the date of each work, the purpose behind writing it, the approach of the work, the structure, method, and references used in writing it, its publication status, its place in the history of ethical works, its bibliography, the ethical school it represents, and its Table of Contents following an analytic-critical approach. This paper also examines the relationship between Tusi’s ethical writings, particularly his three important works including Akhlaq-e Muhtashami, Akhlaq-e Nasiri, and Awsaf al-ashraf.
    Keywords: Tusi, ethics, writing on ethics, critical analysis
  • Ali Mohammad Sajedi, Hajar Darayi Tabar Page 37
    The question of the concept and referent of “happiness” is rooted in Man’s nature. A comparison of the ideas of two authorities in this field, one from ancient Greece and the other from among the Islamic philosophers who were contemporary with Ibn Sina, is of great importance in appreciating the innovations of Muslim thinkers in comparison to those of Greek thinkers in various fields of philosophy. This short paper, which is based on an analytic-comparative study, after explaining the philosophical and ethical principles of each of these two schools, inquires into the similarities and differences between their ideas concerning happiness. Aristotle defined the theory of virtue and happiness based on the concept of “golden mean” with reference to some components such as the intellect, joy, and friendship. However, given his non-monotheistic view of God and the world and heedlessness of resurrection, he was not capable of providing a successful model for the concept and referent of happiness. In contrast, Ibn Miskawayh tries to explain the same concepts on the basis of the knowledge of the soul, the intellect, and the divine rule in the light of his monotheistic worldview. He divides happiness into two worldly and other-worldly types and introduces divine proximity as the true referent of happiness. Both of them define happiness as the transcendent good (supreme good); however, since the basic principles of their ethical philosophies are different from each other, their philosophical concomitants are also different from each other.
    Keywords: Tusi, virtues, golden mean, corrupt vices
  • Ghasem Pourhasan Page 63
    One of the innovations of Farabi and Islamic philosophy is the theory of the distinction between existence and quiddity. This view was merely developed in the light of understanding the meaning of the reality of being. Islamic philosophers, particularly Farabi and Ibn Sina, because of their epistemological rupture with Greek tradition, sought to understand being differently from Aristotle and, in a way, abstained from reducing the question of being to the question of the whatness of objects. In addition to a conceptual and logical distinction, Farabi managed to develop and present an ontological distinction in the field of philosophy. Ibn Sina expanded it so vastly that some might consider this theory as one of his own philosophical achievements. After the problem of the evidence and principliality of existence, the quality of the relationship between existence and quiddity turned out to be one of the most important discussions in Islamic philosophy. At the beginning, under the influence of dividing being into necessary and possible types, Muslim philosophers tried to explain the fundamental difference between them through explaining the relationship between quiddity and existence. As a result, they considered two propositions as the basis of two interpretations of existence and the explanation of its relationship with quiddity. The theory of the synthetic nature of quiddative existents in terms of their existence and quiddity, the existence’s being superadded or accidental to quiddity, and the distinction between existence and quiddity in existents are the views that emerged in Islamic philosophy with Farabi and gradually came to the fore as the most important discussions concerning existence. Furthermore, Farabi’s discussion concerning the individuation of quiddities and the criterion for individuation, which was later accepted by all Islamic philosophers and emphasized by them, was developed under the influence of the above theories. In this paper, the writer has initially tried to provide a correct understanding of the theory of distinction through clarifying its fundamental bases. Then he has clarified its ontological and philosophical consequences and highlighted the importance of this theory in Islamic philosophy. Such an explanation necessitates an extensive investigation of Farabi’s ideas about existence, the meaning of existence, and the existence-quiddity relation.
    Keywords: Farabi, meaning of being, theory of distinction, Greek tradition, ontological, philosophical consequences
  • Ahad Faramarz Qaramaleki, Abas Ali Mansory Page 91
    The studies on the development of the rationalist trend in the world of Islam usually discuss the challenges of rationalist groups with exoteric groups, including Ash‘ari mutikallimun and Sufists rather than compare or analyze the trends defending reason. Among such trends, the two autonomous and revelation-based rationalist groups play more influential roles. The reason is that it is in the dialog between these two groups that the mutual dependence of reason and religion on each other is revealed. Here, the dialog moves away from a sectarian debate and comes closer to real conversations. The purpose of this paper is to investigate the favorable and unfavorable ideas of Abu Hatam Razi, Ahmad Ibn Hamdan (d. 322 AH), and Muhammad Ibn Zakariyya Razi (d. 313 AH) regarding two kinds of rationalism, namely, autonomous and revelation-based, in the third and fourth centuries, respectively. This period is of great importance in the history of Islamic philosophy because during which different philosophical debates and schools emerged and various theories and boundaries were developed. Reducing the difference of the rationalism of Abu Hatam and Muhammad Ibn Zakariyya Razi to their belief or disbelief in the necessity of prophethood is the outcome of an extremely superficial comparison which does not explain the components and nature of their rationalism. The present paper aims to inquire into the main roots of this difference and provide a clear picture of their rationalistic methods and epistemological systems.
    Keywords: Abu Hatam Razi, rationalism, autonomous rationalism, Muhammad Ibn Zakariyya Razi, revelation, based rationalism, happiness, theory, action, philosophy
  • Dariush Darvishy Page 111
    At the beginning of the modern period, German philosophy turned its eyes, more than to any other philosophical traditions, to Greek philosophy and borrowed its most fundamental principles from this school. This Hellenistic tradition in German philosophy, on the one hand, granted a new depth to these teachings and, on the other hand, resulted in some misunderstandings about Greek philosophy. This paper is intended to formulate one of the most well-known of such misunderstandings. This misunderstanding is rooted in the bases of Heraclitus’ teachings. Some ancient philosophers, such as Plato and Aristotle, who studied Heraclitus’ book, believed that the doctrine of motion was the basis of all his other doctrines. This was the case while Hegel, at a time when German modern philosophy was at its height of development, tried to bring his philosophy into harmony with Heraclitus’ doctrines. However, since it was impossible, he brought Heraclitus’ doctrines into harmony with the fundamental principles of his own philosophy. For example, he considered the basis of this early philosopher’s philosophy to be, not the doctrine of motion, but the identity of opposites. This reading of Hegel was soon accepted by some of researchers of Greek philosophy. In this paper, the writer has tried to demonstrate that a return to an ancient reading of the basis of Heraclitus’ philosophy is much more justified than accepting a Hegelian reading of the nature of its fundamental principles.
    Keywords: Hegel, Heraclitus, motion, unity of opposites, being, non, existence, logos, fire
  • Mahmoud Reza Moradian, Ali Nuri Khatunbani Page 137
    The main purpose of the present article is to compare the logico-linguistic theories of Farabi with contemporary linguistic principles and theories. To this end, the writers initially review the history of the development of linguistics and its turning into an independent discipline. Then they introduce the most common fields and theories in contemporary linguistics. Finally, they compare Farabi’s logico-linguistic theories with more recent linguistic concepts and theories. Ten centuries ago, Farabi referred to linguistics as one of the sciences of his time and introduced certain fields, principles, and theories for it which bear amazing similarity to contemporary linguistic theories from several aspects. Moreover, in the science of the laws of singular words, which is the third part of his seven-part science of language, he studies letters, sounds, and words as discussed in the phonology and morphology of today. In the science of compound words (fourth part of his language science), he examines the syntactic structure of sentences and their components. His theories in this regard bear a strange similarity to Chomsky’s phrase structure grammar. By distinguishing grammar or syntax from logic, Farabi established a relationship between them which could be illuminating to the philosophers, logicians, and grammarians following him concerning some of the theories of contemporary linguistics such as the theory of the universal grammar and its principles and parameters, the theory of the language acquisition device and its innateness, and the theory of surface and deep structures. His ideas about syntax and logic and their relationship is extremely innovative and useful, and some clear traces about certain modern theories such as the concept of the phonological surface structure and semantic deep structure of sentences and the theory of the innateness of language can be found therein. This paper explains Farabi’s theories and their relationship with modern linguistic theories in order to reveal some aspects of the genius, breadth of knowledge, academic certitude, and magnanimity of this prominent Iranian and Islamic scientist, philosopher, and linguist following a scientific method.
    Keywords: Farabi, logico, linguistic theories, contemporary linguistics
  • Saeid Shapour Page 159
    The pre-Socratic philosophy of ancient Greece begins with Milesian philosophers and their search for the origin and arche of the world. By stating that nature likes to hide itself، Heraclitus was the first thinker who tried to learn about the truth. Parmenides was also one of the most important thinkers who، in his quest for understanding the truth، explained the way towards attaining it by showing the ways of opinion and truth in his instructional poem. Continuing the trend of pre-Socratic philosophy، the materialist Anaxagoras did not add anything to this perception of the truth; however، he mentioned that، due to their weak senses، human beings are not capable of identifying the truth. Atomists، too، did not add anything to previous ideas more than saying that the truth is hidden in a whirlpool، and we know nothing about it. All these ideas finally reach a common point by concluding that the understanding of the truth has always coupled with such words as physis، lethe، and aletheia.
    Keywords: philosophy, truth, pre, Socratic philosophers, lethe, aletheia